• 開催日時: 2018年5月30日 13:30 ~14:30
  • 開催場所: R3棟1階会議室
  • 講師: Riedel教授 (ダルムシュタット工科大学 ドイツ)
  • 講演テーマ: Functional Nanoscaled Silicon-Based Ceramics and Ceramic Composites via Molecular Design
  • 講演概要: This presentation is devoted to concepts for the synthesis of novel multifunctional ceramics and ceramic-based composites with a tailor-made nanoscaled structure. Industrial demands on future technologies have created a need for new material properties which exceed by far those of materials known today and which can only be produced by designing the respective microstructure at a nanoscale. In particular, molecularly derived amorphous and polycrystalline ceramics have to be considered as novel material classes and are produced by means of cross-linking routes in various states of condensation. Possible fields of application for materials produced at a nanoscale are key technologies of the 21st century such as transport systems, information technology, energy as well as environmental systems and micro- or nano-electromechanical systems. In particular nanostructured polymer-derived ceramics for applications in Li-ion batteries, high-temperature resistant nano-sized carbides and nitrides with a variety of integrated functional (sensing, electrical and thermal conductivity, piezoresistivity, etc.) and mechanical (ultra-high hardness, creep resistance, etc.) properties suitable for e.g. environmental and thermal barrier coatings (EBC and TBC) will be highlighted and discussed.
  • PDFプログラム

icon_site詳細はこちらをご覧ください。

主催 フロンティア材料研究所
連絡先 若井・西山研究室
Nori Nishiyama
E-mail:nishiyama.n.ae@m.titech.ac.jp ※@を半角にしてください。